Home
Learning Circles
Digiboards
Geolocation
BYOD & Apps
OLPC
Best Practices
 

Een Learning Circle is een tijdelijke leergemeenschap waarin leerlingen en docenten samenwerken en samen leren. Er doen verschillende scholen aan mee, die normaal gezien niet makkelijk met elkaar in contact zouden komen. Scholen uit verschillende landen of regio's leren zo van hun verschillen en overeenkomsten.iEarn Global Learning Circles

Binnen de Learning Circle wordt er met behulp van Internet, e-mail en chat gecommuniceerd. Van iedere school neemt een 'class' deel; dat kan zijn een hele klas, maar evengoed ook een kleinere groep leerlingen in een ander verband, bijvoorbeeld een computerclub, open opdrachten of een profielwerkstuk.

De leerlingen in een bepaalde Circle bespreken samen een onderwerp dat van tevoren is vastgesteld; het zgn. 'Circle Theme', bijvoorbeeld 'eten'.  Iedere class stelt aan de overige Circle-deelnemers één vraag binnen het kader van het Circle Theme, bijvoorbeeld: 'Wat eet je 's ochtends voor je naar school gaat?'.

De leerlingen gaan dan op onderzoek, zowel via Internet, andere bronnen als de eigen omgeving, om de gestelde vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden. De antwoorden die binnen zijn gekomen worden verwerkt tot een 'Summary' (samenvatting). 

Binnen de Learning Circle wordt uitgegaan van vier onderdelen in het leerproces: Verwerven, Valideren, Verwerken en Verstrekken van informatie.

In een Learning Circle wordt dus zowel aan vakspecifieke doelen gewerkt als aan onderdelen van de ICT- en Informatievaardigheden leerlijn.

Learning Circles zijn 'fun' en geven de leerling inzicht in andere gewoontes en culturen, terwijl er tegelijkertijd aan de vier V's (vaardigheden) gewerkt wordt. De resultaten zijn on-line te bekijken voor zowel leerlingen, docenten als ouders en vormen een blijvende neerslag van het leerproces.

2013-09-12 Moru Bon Dia - Interview van Sally Hooi met Bob Hofman over Learning Circles tijdens ICT & Education Curaçao 2013 from Ace Suares on Vimeo.

Over Bob Hofman (NL)

Bob HofmanBob Hofman werkt met Learning Circles en is al enkele keren op Curaçao geweest. Hij is ook betrokken bij LOT, een project dat zich via Learning Circles op Kinderrechten concentreert.

Bob Hofman werkt sinds 2000 voor onder andere het Nederlandse Ministerie van Onderwijs en voor Kennisnet. Hij coördineert het Twinschool project en beheert twee innovatieve leeromgevingen voor het speciaal onderwijs. Bob is tevens voorzitter van iEARN Nederland en mede-initiatiefnemer van het Global Teenager Project. Bob werkt al 15 jaar met 'Learning Circles', waarin internationaal samenwerkend leren voorop staat. Hij is bekend met Curaçao en heeft het eiland eerder bezocht. Een aantal scholen uit Curaçao deed reeds mee aan de Learning Circles, en ten minste zeven klassen/scholen uit Curaçao kunnen deelnemen aan LOT 2014, een Learning Circle project dat zich richt op kinderrechten en waaraan scholen uit Suriname, Curaçao en Nederland meedoen.

Bob is mede-auteur van het boek "OnderWIJS met ICT", en schreef het hoofdstuk "Internationaliseren met ICT". Het boek is geschreven voor de lerarenopleidingen.

peerScholarDaarnaast geeft Bob een workshop over peerScholar, een door de Universiteit van Toronto ontwikkeld, wetenschappelijk onderbouwd innovatief instrument waarmee docenten het beste uit de leerlingen kunnen halen. PeerScholar ondersteunt leerlingen in hun persoonlijke ontwikkeling, creatief denken, kritisch denken, samenwerkend leren en effectief communiceren.

Bob zal ook een lezing verzorgen tijdens de Caribbean ICT Roadshow.

Bob Hofman in Paradise Radio:

Paradise FM: Interview met Bob Hofman door Folkert Tempelman

Learning Circles

Global Teenager Project Learning Circles

naar GTPLC (engels) >>
Wikipedia::LC

Learning Circles (LC) op Wikipedia

naar wikipedia (engels) >>
LC Geschiedenis

Ljst van Learning Circle projecten.

lijst >>
Spreker: Bob Hofman

Meer over Bob Hofman.

Wie is Bob? (engels) >>
Caribbean ICT Road Show

This conference, to be held on Curaçao from 9-11 September 2013, focuses on the opportunities in the use of ICT for the development of the educational, health care and public sector, while giving serious attention to cyber security, boosting e-commerce and keeping a strong foundation in telecommunications & broadband. These topics will be highlighted by thought provoking and visionary speeches presented by a variety of international and local speakers.

To the Road Show >>
LC Aanbod '12 - '13

Een lijst van Learning Circles met deelnemende scholen uit Nederland, Suriname en Curaçao.

bekijk de lijst >>
OnderWIJS met ICT

Bob is mede-auteur van het boek "OnderWIJS met ICT", en schreef het hoofdstuk "Internationaliseren met ICT". Het boek is geschreven voor de lerarenopleidingen.

naar bol.com >>
Flyer GTP

Een kleurrijke flyer over het Global Teenager Project, in het engels (pdf)

bekijk de flyer >>
peerScholar

peerScholar is an innovative on-line pedagogical tool that supports students’ collaboration, learning and reflection. Supported by research, peerScholar allows teachers to offer their students subject-based and cross-curricular assignments that really bring learning a step further.

naar peerScholar (engels) >>
Developed with QwikZite (version 1.12)  Designed by Manuela Hak & Kuki+Ko